<- Назад към началната страница
Към галерията със снимките от пътешествието ->

Посещение на остров Лесбос 2009

От 18 до 22 септември 2009 год аз и трима мои приятели направихме една екскурзия до остров Лесбос в Гърция. Бяхме общо четирима с четири мотора. Понеже остров Лесбос се намира, на около 50 км срещу турското крайбрежие минахме през Турция и от град Айвалък хванахме ферибот за Лесбос. Това е по-краткият и бърз път за този остров, от колкото да се минава през Гърция. Посоката от Капитан Андреево е Одрин, Хавса, Узункюпрю, Кешан и при Ецеаба и Чанаккале през Мраморно море се влиза в Азия. Ферибота там е 8 лири за човек с мотор. След това по крайбрежието се кара в посока Измир през Едремит до Айвалък. Това са, около 600 км от Капитан Андреево. От Айвалък всяка вечер в 18 часа тръгва ферибот за Лесбос. Агенцията за билети е точно срещу морската гара на Айвалък, като билета за мотор е 45 евро, а за пътник 50 евро за отиване и връщане, или общо платихме по 90 евро, а не по 95, щото направихме малко пазарлък. Пътят до Мителини (най-големият град на Лесбос) с ферибота е около час и половина.

Остров Лесбос е доста голям. Може би три пъти по-голям от Тасос. Обиколката му е над 300 км. Има много села и пътища, които са тесни, но с хубав асфалт. Има много планини и баири, както голи така и обрасли с хвойни, борове и маслинени гори. Плажовете му са много чисти и хубави с много малко хора по тях, задължително с кабинки за преобличане, и душове със сладка вода, които изненадващо за нас работят, макар че водата по острова не е в изобилие. Морето е кристално чисто с видимост поне 50 метра и има много риба. Други забележителности по острова са село Скала Ересос, където е родена Сафо и е предпочитано място от лесбийски двойки за почивка, градчето Пломари, където е фабриката за Узо-Пломари, фабриката за Узо-Барбаяни, а също и музеят на узото на Барбаяни. На острова има солници с ята розови фламинга в тях. Има интересни крепости в Мителини, Митимна и др. Туристическа агенция има точно срещу сградата на митницата. Там дават безплатни карти на острова и на град Мителини, и много друга информация. Има два къмпинга в двата края на острова, но може да се разпъва и до плажа без проблеми. Има много пансиони и хотели по селата на много прилични цени. В Скала Ересос спахме в пансион с цена 25 евро за стая, която е с две легла баня тоалетна и кухня. Предният ден преди да си тръгнете трябва да се обадите в турагенцията срещу митницата, че ще пътувате на другият ден, за да ви регистрират за кораба. Ферибота за Айвалък-Турция тръгва всеки ден сутрин в 8,30 часа.

Посетихме и някои исторически забележителности в Турция, които естествено са гръцки, преди и след тръгването си от Лесбос. Най-добре да разгледате снимките, за да разберете за какво пиша. Имахме най-различни премреждия и приключения на това пътуване, които с удоволствие ще разкажа на всеки, който се интересува, ако сме очи в очи. И накрая, пожелавам приятно пътуване на всеки, който реши да тръгне по този, или подобен маршрут за отмора и удоволствие!

Снимките

Пожелавам на всички успешни приключения и пътешествия!

6 октомври 2009 г.
Владимир Чорбаджийски - ВладиЧ

Към галерията със снимките от пътешествието ->
<- Назад към началната страница